onsdag den 30. april 2014

Carb loading - laaangt indlæg...

De kernesunde kvinder med skønne og dygtige Ninka-Bernadette i spidsen "sværger" til carb loading. I detox-forløbet lægges ud med 14 dage, hvor der spises LCHF minus de fede mælkeprodukter (smør er tilladt) og fyldes på med div. kosttilskud. De efterfølgende uger indtages ét carb loading måltid pr. uge, hvor man spiser en hel del kulhydrater i form af f.eks. frugt og søde sager. Måltidet starter med en eller anden form for protein og også grøntsager, så blodsukkeret ikke stiger for voldsomt, og man indtager kun det, man har sat på bordet til det ene måltid (der hentes ikke flere søde sager, når man først har sat sig og påbegyndt måltidet). Filosofien er, at kroppen får et chok ved indtagelse af de forholdsvis mange kulhydrater, og at stofskiftet dermed boostes. Der er mange meninger for og imod dette, og da jeg er en nysgerrig sjæl, skulle dette selvfølgelig prøves af på egen krop :)
For mig er det dog vigtigt, at de ekstra kulhydrater kommer fra rene madvarer af god kvalitet. Derfor vil jeg vælge salater med frugt i, rodfrugter, friskpressede juices, lækkerier fra f.eks. Summerbird og lignende.

Første carb loading måltid indtog jeg efter 16 dage med LCHF mad, og hvor jeg var i optimal ketose (du kan læse om det her og her). Jeg valgte, at mit carb loading måltid skulle være et aftensmåltid bestående af stegt andebryst med en rosenkålssalat (med mango, appelsin og soltørrede tranebær) og et udvalg af søde sager (to friske dadler fyldt med peanutbutter, en lille håndfuld lakridsmandler, en lille håndfuld Winter Edition hasselnødder og en snebold fra Summerbird og to mini marcipanbrød fra Økoladen). Måltidet var nøje planlagt, og forventningens glæde var stor. Jeg tog mig laaang tid og nød hver en bid. Og min krop sagde tak og kvitterede med god mæthed og velvære. Dagen efter var jeg stadig i ketose, men ketontallet var faldet til 1,3.

Rosenkålssalaten (fra Thorbjörg Hafssteinsdottir)













Ugen efter blev carb loading måltidet min morgenmad, for jeg havde lyst til en juice og en lidt speciel mysli - den schweiziske Bircher-mysli.
Juicen blev "Heartbeat" fra Mads Bo's bog "high on Juice" (citron, rødbede, appelsin, æble, ingefær og gulerod). Myslien består af glutenfri havregryn, frø og hakkede nødder, rosiner, tørrede abrikoser, stødt muskatnød, kanel, friskpresset appelsinjuice, yoghurt (af fåremælk) og fintrevet æble. Alle ingredienser røres sammen og stilles på køl natten over. Det var helt igennem et SÅ lækkert morgenmåltid (blev indtaget op ad formiddagen, hvor sulten meldte sig) og mættede mig, til aftensmaden stod på bordet. Ketontallet dagen efter var 1,0, og var det ikke for en irriterende mavepine de næste to dage, havde jeg været godt tilfreds. Jeg tror, det var havregrynene, der gav mavepine men ved det selvfølgelig ikke med sikkerhed.






I tredje uge blev carb loading måltidet denne ret efterfulgt af et udvalg af søde sager (som beskrevet ovenfor + et par glutenfri ingefær cookies og to brikker mørk chokolade 70%. Jeg havde også en raw bar med i skålen, men den blev lagt tilbage i spisekammeret, da mit lille hjerte begyndte at slå lidt for hurtigt af alle de kulhydrater. Heldigvis kunne jeg sagtens falde i søvn efter dette "sukker-chok", og jeg havde ingen cravings dagen efter. Til gengæld var ketontallet faldet til 0,9 (ikke så mærkeligt) :)

Fjerde uge lignenede tredje, og carb loading måltidet var en dyre-hakkebøf med gedeost og salat (spidskål, æble, rosiner, gulerod, ost og creme fraiche). Til dessert et udvalg af søde sager (som beskrevet ovenfor samt hjemmelavede fyldte chokolader). Munden og maven tog godt imod, ingen cravings dagen efter men det laveste ketontal indtil videre: 0,4.


















I femte uge skulle carb loading måltidet være min morgenmad, da jeg er helt vild med raw musli (grofthakkede nødder, solsikkekerner, bær, æble, tørrede abrikoser i tern og kokosmel) med hjemmelavet mandelmælk. Sådan en portion samt en juice inspireret af Råbar i Århus gav mig en ordentlig omgang velsmagende kulhydrater :)
Juicen blev presset af rødbede, æble, citron og frisk ingefær.

Jeg føler mig så sund ovenpå et sådant måltid, og jeg var mæt i mere end 5 timer. Dagen efter var mit ketontal faldet til 0,7.

I sjette uge gik jeg linen ud med carb loading måltidet, der bestod af ½ øko købe pizza, øko is (Stracciatella og vanilje med solbærsauce) og en tallerken godt fyldt op med søde sager (to friske dadler fyldt med peanutbutter, to stykker 70% chokolade, en lille håndfuld lakrids med chokofyld, to glutenfri ingefær cookies, en snebold fra Summerbird, to mini marcipanbrød fra Økoladen, et lille stykke fransk nougat og en riskiks med mørk chokolade). Jeg må indrømme, at jeg var overmæt efter den omgang, og der var skuffelser imellem alle disse herligheder. Pizzaen var ikke nær så god som de LCHF pizzaer, jeg laver, lakridserne med fyld var kedelige, og den franske nougat var alt for sød - som i hvinende sød. Tre ting jeg ikke vil carbloade med fremover. De mange kulhydrater påvirkede min nattesøvn lidt, men dagen efter var ketontallet overraskende højt: 0,8.

Syvende uges carb loading måltid blev indtaget på Café Aroma i Herning - og sammen med en god veninde. Efter et par timers shopping valgte vi caféens brunch med en café latte og for mit vedkommende en solbærmost.

Café Aroma bager deres eget brød, og hvor jeg da bare "stor-nød" det lækre og velsmagende brød; der var ikke noget på brunch-brættet, der ikke faldt i god jord. Min mave var en del større, da vi gik fra caféen, men det generede ikke så meget, at der ikke var plads til en lille nøddemazarin til kaffen et par timer senere... Det var den bedste nøddemazarin ever; jeg elsker (og savner) nøddemazarin, og denne var min første øko af slagsen og absolut den bedste :) Resten af dagen stod den på vand, vand og vand og så lidt mere vand, og jeg var først sulten næste dag kl. 9. Mit ketontal var faldet til 0,2.

Carb loading i ottende uge foregik på Råbar i Århus - også sammen med en god veninde. Efter et par timers shopping i skønne Århus nød vi en super lækker frokost, som jeg sluttede af med en latte på mandelmælk og blåbær-cheesecake (glemte at tage et billede, men kagen var GOD!). Selve frokosten bestod af en snack til deling, som var dehydreret majs- og boghvedebrød med en portobello-paté efterfulgt af en åben sandwich bestående af dehydreret majsbrød, peberrodscreme, salat, agurk, løg, spirer, tomat, avocado og friske krydderurter. Rødbede-æble-citron-ingefær juice on the side. Det bedste ved den rå mad er, at man er mæt på en dejlig let måde, og så smager maden godt og er lækkert anrettet. Ketontallet dagen efter var på 0,6.

Efter otte uger med carb loading kan jeg konkludere, at jeg ikke taber mig af det men heller ikke tager på. Min krop påvirkes af især hvede (oppustet mave) og så selvfølgelig af en relativ stor mængde kulhydrater (hjertebanken). Jeg skriver relativ, fordi den mængde kulhydrater jeg har indtaget under carb loading er lille i forhold til tidligere tiders kunnen men stor i forhold til mængden på en LCHF-dag. Jeg har ikke haft svært ved at komme i ketose efter carb loading, og jeg har i den grad nydt måltiderne, så jeg vil fortsætte med carbloading men ikke nødvendigvis hver uge.

søndag den 27. april 2014

Madplan uge 18

Mandag: Frikadeller med stuvet rødkål

Tirsdag: Smørstegt kyllingefilet med broccolimos og grøntsagsstave

Onsdag: Som mandag

Torsdag: Italienske krebinetter med smørstegt romanesco (blev ikke til noget i sidste uge)

Fredag: Fyldte fiskefileter med rosenkålssalat

Lørdag: Indisk butter chicken

Søndag: Konfirmation hos gode venner

lørdag den 26. april 2014

Mandel-broccoli

Opskriften på dette nemme og lækre tilbehør har jeg fra Aarstiderne, hvor man får opskrifter med i de fleste kasser. Man kan skifte mandlerne ud med f.eks. hasselnødder. Vi nød tilbehørs-retten til små rosastegte lammeculotter.

4 personer

1 broccoli
40 g mandler, skåret i flager
1-2 spsk. smør / klaret smør
En sjat vand
Urtesalt og friskkværnet peber

Del broccolien i små buketter og skær det øverste af stokken i små stykker.
Smelt fedtstof i en pande og svits broccoli og mandeflager et par minutter el. fem.
Tilsæt en sjat vand, læg låg på panden og lad retten simre i 5 min.
Smag til med urtesalt og friskkværnet peber.

Mandel-broccoli


torsdag den 24. april 2014

Raita

Raita er en yoghurtdressing, som serveres til indiske retter. Vi dyppede naan-oopsies * i den til en omgang chicken tikka masala. For at gøre den fed nok, lavede jeg den af creme fraiche 38% i stedet for yoghurt. Opskriften har jeg fra LCHF - fedt!.

* laves som sesam-oopsies, hvor osten er hvidløgs-smøreost og pynten nigellafrø.

4-6 personer

2 dl creme fraiche 38%
1½-2 tsk. stødt koriander
1½-2 tsk. tørret mynte
Urtesalt

Rør ingredienserne sammen og smag til.

Raita

onsdag den 23. april 2014

Chicken tikka masala

Jeg er vild med indisk mad (det er krydderierne, der gør det), og denne chicken tikka masala er vildt lækker og smagfuld. Jeg har opskriften fra Dyppelse, og med nogle få ændringer og nedsat simretid (så kødet ikke bliver tørt) er retten perfekt.

8 personer

1 kg kyllingebrystfilet, skåret i tern

Marinade:
4 dl creme fraiche 38%
4 fed hvidløg, finthakkede
4 cm frisk ingefær, fintrevet
4 tsk. garam masala
2 tsk. gurkemeje
2 tsk. urtesalt
Et godt drys cayennepeber
Saften af 2 citroner

Sauce:
2 løg, finthakkede
6 fed hvidløg, finthakkede
4 cm frisk ingefær, fintrevet
6-8 spsk. ketchup el. tomatpure
2 dl fløde
1 dl vand
6 spsk. mandler, finthakkede
1-2 tsk. stødt koriander
Himalayasalt
Smør / klaret smør til stegning

Rør marinaden sammen, vend kyllingeternene i og sæt på køl i minimum to timer
- gerne længere.

Smelt fedtstof i en stor gryde og svits løg, hvidløg og ingefær. Tilsæt kylling og marinade og lad simre under låg i 5 min. Rør resten af ingredienserne i og lad simre i ca. 10 min. Smag til.

Server evt. med blomkålsris, naan-oopsies * og raita (blogindlæg følger).
* laves som sesam-oopsies, hvor osten er hvidløgs-smøreost og pynten nigellafrø.

Chicken tikka masala

tirsdag den 22. april 2014

Mælkefri pandekager

En veninde og jeg kom til at snakke om, at man da kunne bage små pandekager på/i blinipladerne til en toaster. På den både undgår man, at pandekagerne flyder for meget ud; de bliver så fine runde - og ens. Inspiration fik jeg fra MY SECRET FOOD. Jeg spiste et par stykker til morgenmad (med smør og ost og smør og kanelsukrin+ og tog resten med på ferie til Rom.

6 stk.

4 æg
10 spsk. kokosmælk
2 spsk. proteinpulver (kan udelades)
2 spsk. chiafrø
2 spsk. loppefrøskaller
2 spsk. kokosfibre
2 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
Et drys havsalt
Kokosolie til stegning

Pisk æg og kokosmælk sammen. Tilsæt proteinpulver og pisk, til massen er ensartet. Rør de øvrige ingredienser i og lad dejen stå, mens toaster med bliniplader varmer op. Pensl blinipladerne med lidt kokosolie og bag 6 pandekager.

Mælkefri pandekager

søndag den 20. april 2014

Madplan uge 17

Mandag: Rester fra sidste uges weekend

Tirsdag: Taco-skåle med mexifyld og tammamsalat

Onsdag: Fathead pizza og blandet salat med trøffel

Torsdag: Italienske krebinetter med smørstegt romanesco

Fredag: Som tirsdag

Lørdag: Som onsdag

Søndag: Som torsdag

lørdag den 19. april 2014

LCHF i Rom

Jeg har været med min forældre på en fantastisk ferie i Rom, og det blev til en uge med skønne oplevelser, sightseeing og selvfølgelig LCHF mad. Jeg carb loadede en enkelt dag, hvor jeg tillod mig Parmigiana di melanzane (med mel i saucen), ravioli, panna cotta med jordbærsauce og hvid chokolade. Senere denne måned kommer der et indlæg om carb loading; her skal det handle om al den dejlige LCHF mad, jeg indtog i Rom.

Til flyveturen derned, under hvilken der skulle indtages to måltider, medbragte jeg mælkefri pandekager (blogindlæg følger), ostestænger, snackpølser (fra Aalbæk), kogte æg, agurk og cherrytomater. Pragtfuld mad i stedet for de kulhydratrige snacks, der blev serveret. Det skal dog nævnes, at KLM gør mere og mere i at servere sund og økologisk mad, og det er da enormt positivt.

Italienerne gør ikke så meget ud af morgenmad, det er som regel lyst brød og kaffe, og det var det også på Pantheon View B&B + smør og ost :) Jeg havde, som før nævnt, taget snackpølser med hjemmefra, og dem supplerede jeg med avocado, agurk, cherrytomater og så selvfølgelig smør og ost. Udover det købte jeg sødmælksyoughurt naturel, som jeg blandede op med piskefløde og toppede med "hjemmebragte" hakkede paranødder og 92% chokolade. Dertil grøn te og kaffe med kokosolie og piskefløde.

Frokost og aftensmad blev nydt ude, og der sørgede jeg for at bestille kød, grøntsager og fedt. Var retterne lidt for fedtfattige, blev der frådset med olivenolie og parmesan :)


torsdag den 17. april 2014

Ostesuppe med porre

En kollega spurgte efter en lækker forret, og jeg kom i tanke om en suppe, jeg fik for mange år siden til en bryllupsdags-middag på Fyn. Det var ostesuppe fra Karolines Køkken 2. Denne her gang blev suppen lavet som hovedret og serveret med pocheret kylling skåret i tern og vendt i persillepesto. De smørristede franskbrødsterninger blev droppet, og lidt mere porre kom i suppen. Nem og meget velsmagende aftensmad.

4 personer

25 g smør
2 spsk. sesammel
1 liter buillon, jeg lavede den af Herbamare og kogende vand
200 g flødeost, jeg brugte gedesmøreost fra Président
2 dl piskefløde
1,5 porre, skåret i meget tynde ringe
1 tsk. urtesalt
1 tsk. hvid peber

Smelt smørret i en tykbundet gryde. Tilsæt sesammel og bag det godt sammen. Kom lidt buillon i og når det koger, tilsættes resten af bouillonen lidt efter lidt. Lad suppen koge godt igennem. Tilsæt flødeost og fløde og lad suppen koge ved svag varme, til osten er smeltet. Tilsæt porreringene, varm suppen igennem og smag til med urtesalt og hvid peber.
Dryp eventuelt med lidt persillepesto.

Ostesuppe med porre


onsdag den 16. april 2014

Kanelboller

I sidste uge skulle vi til fødselsdag hos vores fætter/nevø og for at kunne nyde en bolle som alle andre, valgte jeg at bage kanelboller fra Jane Faerbers kogebog LCHF SPIS DIG MÆT & GLAD. Jeg bagte kun en halv portion, da jeg til en fødselsdag spiser max. 2 boller - de andre fire kan så ligge i fryseren til næste fødselsdag. Her efter godt et år som LCHF'er er brødspisning helt automatisk gledet i baggrunden. Kun hvis jer er inviteret ud, hvor der spises brød, har jeg LCHF brød med. Herhjemme og på arbejde er brødet erstattet med grøntsager.

6 boller

4 æg
1 spsk. kokossukker (el. sukrin gold)
50 g smeltet smør
1 dl piskefløde
1 dl kokosfibre
3 spsk. loppefrøskaller (HUSK)
1 tsk. kanel
½ tsk. kardemomme
2 tsk. bagepulver
1 æg til pensling

Pisk æggene sammen med kokossukker. Rør smeltet smør og fløde i. Bland de øvrige ingredienser i og pisk det hele godt sammen, så loppefrøskallerne ikke klumper.
Lad dejen hvile i 10 min. Tænd for ovnen på 175 grader varmluft.
Skyl hænderne i koldt vand og form 6 boller, der sættes på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag midt i ovnen i 25-30 min.

Kanelboller

tirsdag den 15. april 2014

Cremet blomkål

Når der nu ikke serveres kartofler som tilbehør, er det ofte blomkål, der tyes til, og som før nævnt er denne grøntsag/kål ikke yndlings-spisen. Men men men, Xenia kan noget med det sunde kålhoved, og dette cremede tilbehør blev nydt af alle i huset :)

4 personer

1 stort blomkål, delt i små buketter
1 bæger flødeost, jeg brugte gedesmøreost
2 dl piskefløde
Urtesalt og friskkværnet peber
1-2 tsk. tørret ramsløg

Tænd for ovnen på 180 grader varmluft.
Fordel blomkålsbuketter i et smurt ovnfast fad. Pisk flødeost, fløde, urtesalt, friskkværnet peber og ramsløg (eller andet ønsket krydderi) sammen og hæld over massen over blomkålen. Bag i ovnen i ca. 35 min. Drys evt. med lidt revet ost.

Cremet blomkål

søndag den 13. april 2014

Madplan uge 16

Hver weekend laver jeg en madplan til næste uge. Læs eventuelt mere om det her. Fremover vil jeg lægge madplanerne ind her - til gavn og glæde :)

Madplan for uge 16:

Mandag: Mørbrad med timianporrer, grillet blomkål og mayodip

Tirsdag: Græsk kylling med fennikel-æble salat og smørsauce

Onsdag: Pølsemix

Torsdag: Som tirsdag

Fredag: Rester el. madder (squashskiver til mig; rugbrød til resten af familien)

Lørdag: Squashghetti med kød- og ostesovs

Søndag: Baconporrer med røræg

lørdag den 12. april 2014

Vinder af fødselsdags give-away

I dag er det bloggens fødselsdag - hurra, hurra, hurra... :)





















Og den heldige vinder af bloggens fødselsdags give-away er Thai-Hong Dam.
Jeg har trukket lod ved hjælp af RANDOM.ORG:












Tusind tak til jer alle for de fine kommentarer; jeg håber, I fortsat vil have glæde af LCHF.

Thai-Hong, send mig din adresse og jeg vil sende dig bogen hurtigst muligt - TILLYKKE.
Mail adresse: lonerosa@outlook.dk

fredag den 11. april 2014

Laksepizza med guacamole

Her får I et miks af en opskrift fra Hjemme hos Xenia og et gammel ALT for damerne fra 1999. Bunden til pizzaen er Xenias, og resten kommer fra en læser af førnævnte blad. Mikset blev yderst vellykket.

4 personer

Pizzabund:
4 æg
½ dl piskefløde el. kokosmælk
1 spsk. fiberHUSK
½ dl mandelmel
1/4 dl kokosfibre
ca. 1 tsk. havsalt
100 g revet ost, jeg brugte Cheddar og Pecorino

Tomatsauce:
6 store tomater, skoldede og flåede
Frisk basilikum, ca. 3/4 potte
Urtesalt og friskkværnet peber

Topping:
200 g røget laks i tynde skiver
100 g revet ost, jeg brugte Pecorino
Olivenolie

Tænd for ovnen på 200 grader varmluft

Start med pizzabunden; pisk alle ingredienser på nær osten sammen.
Rør osten i og lad dejen stå i ca. 5 min.
Fordel dejen på en bageplade beklædt med bagepapir og bag i ca. 15 min.
Hak imens tomater sammen med frisk basilikum, urtesalt og friskkværnet peber. Smag til.
Fordel tomatsaucen på den forbagte pizzabund, top med revet ost og røget laks og dryp med olivenolie. Bag pizzaen i ca. 15 min, til den er let gylden.
Server med guacamole.

Ps. HUSK bloggens fødselsdags give-away - her.

Laksepizza med guacamole

torsdag den 10. april 2014

Guacamole

Guacamole hører sig klart til mexicansk mad men passer også fint til f.eks. en pizza med røget laks (blogindlæg følger). Opskriften er fra Karolines Køkken 4, hvor den hedder avocadodressing, og hvor der bruges salatløg i stedet for skalotteløg. Der tilføjes også 3-4 dråber tabascosauce.

4 personer

2 avocadoer
1 tsk. citronsaft
1,5 dl creme fraiche 38% *
1 skalotteløg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
1 hakket tomat
Urtesalt og friskkværnet peber

* ønskes en mælkefri guacamole udelades creme fraiche.

Dryp avocadokødet med citronsaft og mos det med en gaffel.
Bland de øvrige ingredienser i og smag til.

Ps. HUSK bloggens fødselsdags give-away - her.

Guacamole



tirsdag den 8. april 2014

Fødselsdag og give-away

Tiden flyver, når man har det sjovt, og det har jeg med madlavning og blogging om dette :) På lørdag er det et år siden, jeg startede Lonerosas LCHF og postede mit første indlæg. Bloggen skulle egentlig bare være et "opsamlingssted" for opskrifter, som en veninde og jeg har prøvet af, men den er blevet en skøn interesse og har nu knap 200 følgere - vildt!


Når bloggen nu har fødselsdag, er det på sin plads med en give-away, og gaven herfra er Jane Faerbers første bog "LCHF SPIS DIG MÆT & GLAD":


For at være med skal du i kommentarfeltet skrive, hvor du stødte på LCHF, og hvad det bedste er ved denne livsstil. Og så må du selvfølgelig gerne følge mig via bloglovin', men det er ikke et krav. Jeg trækker en vinder lørdag d. 12. april - følg med her på bloggen.

søndag den 6. april 2014

Lakrids-müsli

Denne LCHF venlige lakrids-müsli er nem og hurtig at lave og smager SÅ godt på yoghurt og chiagrød. Jeg har taget udgangspunkt i denne opskrift fra bloggen "En sundere hverdag". Æbletern er udeladt, og ingefærlakrids er erstattet med groft lakridspulver fra MILL&MORTAR og ingefærpulver.

Til et lille glas

1 stor håndfuld mandler, grofthakkede
1 spsk. smør / klaret smør
1 tsk. (groft) lakridspulver fra MILL&MORTAR
½ dl græskarkerner
½ dl kokosmel
1 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
Et drys ingefær
1 tsk. rålakridspulver fra Urtekram
Skal af en øko lime

Smelt fedtstof i en lille pande og steg mandelstykkerne ved middel varme. Tilsæt lakridspulver og lad det stege med et par minutter. Tilsæt resten af ingredienserne på nær limeskal og lad det hele stege, til mandelstykker og græskarkerner er gyldne. Lad blandingen køle lidt af og rør så limeskal i.

Lakrids-müsli

lørdag den 5. april 2014

Pølsemix

Pølsemix kan meget let LCHF'iseres ved at skifte pomfritter ud med bønnefritter, og det gjorde jeg så - med et godt resultat.

3 personer

1 x bønnefritter
2 små løg, skåret i halve ringe
2 små rødløg, skåret i halve ringe
2 pakker pølser, skåret i mundrette stykker *
Smør / klaret smør til stegning
Himalayasalt og friskkværnet peber

jeg brugte Hanegals Wienerpølser

Smelt fedtstof på en stor pande, når der er ca. 25 min. tilbage af bønnefritternes stegetid. Steg løgstykkerne, til de tager farve og hæld dem i en skål. Smelt mere fedtstof og steg pølsestykkerne, til de tager farve. Tilsæt løgstykkerne og smag til med salt og peber.
Anret pølser og løg ovenpå de sprøde bønnefritter.
Server med f.eks. ketchup/BBQ-marinade og mayonnaise.

Pølsemix

fredag den 4. april 2014

Grøn chiagrød

Da Jane fra Madbanditten bloggede om grøn chiagrød, fik jeg ideen til næste morgens måltid. Jeg lavede dog grøden "omvendt" for at bevare grøntsagernes vitaminer og mineraler længst muligt. Jeg supplerede grøden med et æg med mayo samt et par cherrytomater.

1 portion

2 spsk. chiafrø
1 dl vand
½ avocado
3 tykke skiver squash
1 håndfuld frossen spinat
Skal af 1 øko citron
Saft af ½ øko citron
1 lille håndfuld frisk basilikum
1 lille håndfuld frisk mynte
1 tsk. truvia el. anden sødning
½ dl vand

Pynt, f.eks. hampefrø og bipollen

Rør chiafrø og vand sammen og stil på køl natten over.
Put alle ingredienser i en blender og blend til ønsket konsistens.
Pynt og server evt. med æg med mayo og grønt.

Grøn chiagrød og æg med mayo og cherrytomater

tirsdag den 1. april 2014

Lynstegt palmekål med bergamotte

I KUK Kassen fra Aarstiderne var der palmekål og bergamotte, og da jeg aldrig har lavet noget med de to ingredienser, var jeg glad for den medfølgende opskrift på lynstegt palmekål med bergamotte. Super lækkert tilbehør til smørstegte laksefileter.

4 personer

1 palmekål
1-2 løg
2-3 fed hvidløg
1 rød peberfrugt
1-2 chilifrugter
Reven skal og saft af 1 bergamotte
Urtesalt og friskkværnet peber
Smør / klaret smør til stegning

Skyl og afdryp palmekålen. Riv kålen fra de grove stilke og riv/skær i brede strimler. Skær løg i tynde kvarte ringe, skær hvidløgsfeddene i tynde skiver og peberfrugt og chili i tynde strimler. Smelt smør i en stor pande og lynsteg kål, løg, hvidløg og peberfrugt. Krydr godt med urtesalt og chilistrimler. Smag til med reven skal og saft af en halv bergamotte og friskkværnet peber.

Rør evt. en dressing af creme fraiche 38%, finthakket hvidløg, resten af saften og skallen af bergamotten, urtesalt og friskkværnet peber.

Lynstegt palmekål med bergamotte