lørdag den 1. juni 2013

Mayonnaise

En god mayonnaise er skøn som dip/dyppelse og giver fedtindholdet i måltidet et godt skub opad.

Desværre kan man ikke købe en økologisk mayonnaise uden enten rørsukker, hvedesirup, honning el. soyaolie.
Vil man gerne undgå disse ingredienser, må man selv i gang.
Jeg har efterhånden prøvet mange forskellige opskrifter af og har nu endelig fået lavet en mayonnaise, der smager godt. Det er dog ikke den helt perfekte mayo, så der skal fortsat eksperimenteres.

Mit første forsøg var med en jomfru olivenolie, som smagte alt for meget igennem. Solsikkeolie var absolut heller ikke et hit, og vindruekerneolie, som efter sigende skulle være god at lave mayonnaise på, kan ikke fås hverken økologisk eller koldpresset.
Så kom turen til rapsolie, som gør mayonnaisen flot gul og ok. smagsmæssigt - men heller ikke mere end det. Man kan selvfølgelig røre rapsolie-mayoen med f.eks. hvidløg og dermed få en lækker aioli ud af den.
Min hidtil bedste mayonnaise lavede jeg på macadamianøddeolie, og her kommer opskriften:

3-4 dl

2 æggeblommer (el. 1 æg)
2,5-3 dl macadamianøddeolie
1 tsk. Dijon sennep
1 tsk. estragoneddike el. æblecidereddike
½ tsk. citronsaft
Salt og hvid peber

Hvis mayonnaisen laves i en blender el. foodprocessor, skal man sørge for, at ingredienserne har samme temperatur - ellers skiller mayonnaisen.

Pisk æggeblommer med sennep, eddike og citronsaft. Mens der piskes, hældes olien i, først som dråber, så som en meget tynd stråle og derefter mere og mere efterhånden som olien "optages" i blandingen. Stop, når du synes, konsistensen er god. Smag til med salt, peber og måske mere eddike.

Hvis mayonnaisen laves med en bamix stavblender, spiller temperatur ingen rolle, og man kan bruge et helt æg i stedet for to æggeblommer.

Kom alle ingredienser i et lille bamix mixerbæger el. et lignende smalt bæger. Placer stavblender med piskeskive (det med huller; det hedder whisk) i bægeret. Pisk med "setting I" i et par sekunder og træk så stavblenderen langsomt op, mens der fortsat piskes. Smag til.

Mayonnaisen kan holde sig i mindst to uger i køleskab (hvis den da ikke er spist før).

For et par dage siden blev mayonnaisen lavet med avocadoolie, og det var slet ikke tosset:

Mayonnaise

Næste gang skal der eksperimenteres med mandelolie.
Mere om det, hvis det bliver en god mayonnaise (det blev det, men den krævede ekstra salt og citronsaft). Det samme gælder for mayonnaise lavet på hampefrøolie, som har en flot grøn-gul farve.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar