søndag den 10. april 2016

Rabarber-chiagrød

Tredje blendede chiagrød blev med rabarber. En cremet og let grød med syre fra rabarberkompot og sødme fra banan. Inspirationen kommer igen herfra,

1 portion

2 spsk. chiafrø
1,5 dl mandelmælk
½ tsk. vaniljepulver
½ avocado
75 g frossen banan (i skiver)
100 g rabarberkompot

+
2 spsk. grofthakkede ristede hasselnødder
2 spsk. friske hindbær

Aftenen før grøden skal spises, røres chiafrø, mandelmælk og vanilje sammen i et glas (med låg til). Rør blandingen igennem et par gange eller tre den næste halve time. Sæt blandingen på køl natten over.
Næste morgen blendes blandingen med avocado, banan og rabarberkompot. Hæld den cremede grød i en skål og top med hasselnødder og friske hindbær. Spis evt. et blødkogt æg og et par tomater ved siden af.

Rabarber-chiagrød





lørdag den 9. april 2016

Kikærteboller

Hvis man spiser SENSE kost, er disse boller rigtigt gode. Og køkkenet dufter så skønt af almindelig brød. Opskriften, jeg er inspireret af, har jeg fra et medlem af FB gruppen "Sense - slank med fornuft - spørgsmål og svar". En alm. størrelse bolle tæller ½ HF 1, ½ HF 3 og ½ spsk. fedt.

6-12 boller, alt efter størrelse

2 dl. lunken mandelmælk
1 tsk. sukrin+
50 g gær
2 tsk. havsalt
2 store tsk. bagepulver
4 spsk. loppefrøskaller
4 spsk. chiafrø
4 æg
2 spsk. smeltet kokosolie
4 revne gulerødder
300 g kikærtemel

+
sesamfrø til pynt

Opløs sukrin+ og gær i den lunkne mandelmælk. Tilsæt salt, bagepulver, loppefrøskaller og chiafrø og rør det hele godt sammen. Lad blandingen stå i 10 min. Rør æg, olie, gulerødder og kikærtemel i og lad dejen stå i 10 min. Tænd for ovnen på 180 grader.
Form med våde hænder det ønskede antal boller og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med sesamfrø og bag i ca. 12-15 min. Lad bollerne køle af på en bagerist. Bollerne opbevares på køl el. frost.

Kikærteboller


fredag den 8. april 2016

Råstegt glaskål

Jeg skulle egentlig have lavet glaskålstzatziki, men da jeg desværre ikke har det så godt med mælkeprodukter, måtte jeg finde på noget andet. Og det blev til råstegt glaskål. Smagen er god men en anelse sødlig. Jeg serverede de råstegte glaskål til en dansk bøf.

2 personer

2 glaskål
2 fed hvidløg, skåret i tynde stave
En håndfuld persille
Himalayasalt
Friskkværnet peber
Smør / klaret smør til stegning

Skræl glaskålene og skær dem i både/stave. Steg dem ved middel til høj varme i godt med smør. Vend rundt i bådene/stavene, så de bliver stegt på alle sider. Det tager ca. 10 min. Tilsæt hvidløg og persille og krydr med salt og peber. Vend rundt og smag til.

Råstegt glaskål

onsdag den 6. april 2016

Køleskabsgrød vol. ll

Køleskabsgrød er nem og hurtig morgenmad, da den røres sammen aftenen før, sættes på køl og blot toppes/pyntes om morgenen. Inspiration til denne version fandt jeg hos SPORTMASTER.

1 dl glutenfri havregryn
1 tsk. chiafrø
Evt. 1 scoop proteinpulver *
Evt. 5 SweetDrops med vaniljesmag
Mandelmælk

* jeg foretrækker at udelade proteinpulver og spise et æg ved siden af i stedet for.

+
Ønskede toppings, f.eks. rabarberkompot og mandelsplitter

Bland de tørre ingredienser i et glas med låg. Hæld mandelmælk på, til den dækker. Tilsæt SweetDrops og rør det hele godt sammen. Sæt låg på glasset og stil det på køl. Næste morgen toppes køleskabsgrøden med kompot el. bær og mandelsplitter el. hakkede nødder.

Køleskabsgrød vol. ll

søndag den 3. april 2016

torsdag den 31. marts 2016

Citronmånekugler

Uhmaros citronmåner er vildt gode - bare ikke for mit blodsukker... Derfor har jeg lavet min egen version, som er en kombination af Uhmaros opskrift og opskriften på Ninkas fiber-romkugler. Resultatet er jeg rigtig godt tilfreds med, og ungerne har godkendt de sunde og velsmagende citronmånekugler.

Ca. 30 stk.

5 skiver nuttolene (peanutmasse fra Nutana)
75 g kværnede chiafrø
½ dl smeltet kokosolie
Skal af en øko citron
Saft af 1,5 citron
2 breve grøn te, jeg brugte den fra ActiGreen
Et godt drys vaniljepulver
½ tsk. kanel
2 tsk. gurkemeje
Ca. 45 dråber SweetDrops med vaniljesmag

+
Suvida Sukkererstatning el. Sukrin+ til at trille kuglerne i

Mos peanutmassen med en gaffel, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt massen godt sammen med hænderne. Smag til, tril kugler og rul dem i sødning. Rul kun de kugler, der skal spises med det samme, i sødning, da sødningen trækker væske ud af kuglerne, når de står på køl,

Citronmånekugler

tirsdag den 29. marts 2016

Bagt blomkål med nødder, citron og tahin

Lækkert lækkert tilbehør til fisk el. kød. Selv datteren, der ikke er vild med blomkål, synes det smager godt. Vi spiste den bagte blomkål varm, men den kan også nydes kold, evt. tilsat feta og friske urter. Inspirationen har jeg fra Christian Bitz's FB side.

3-4 personer

1 blomkål
2 dl hasselnødder
Skal fra en øko citron
Saft fra 3/4 citron
2 spsk. tahin, rørt ud i citronsaften
Ca. 3 spsk. olivenolie
Himalayasalt
Friskkværnet peber

+
Frisk persille

Tænd for ovnen på 150 grader varmluft.
Hak blomkål og hasselnødder, f.eks. i en foodprocessor med pulsfunktion. Hæld det i en skål og rør det sammen med citronskal, citronsaft og tahin, olivenolie, salt og peber. Smag til. Hæld blandingen på en bageplade beklædt med bagepapir og bag i ca. 20 min. Vend rundt i blandingen et par gange.
Pynt med persille og server.

Bagt blomkål med nødder, citron og tahin

søndag den 27. marts 2016

Madplan uge 13

Mandag: Squashghetti med kyllinge-kødsauce og ostedrys

Tirsdag: Pølsemix

Onsdag: Som mandag

Torsdag: Smørstegte koteletter og bagt sellerisalat med mandler

Fredag: Kammuslinger med asparges og brunet citron-smør

Lørdag: Bøf Bearnaise med bagte grøntsager

Søndag: Som torsdag

fredag den 25. marts 2016

Citron-chiagrød

Min anden blendede chiagrød blev denne citron-chiagrød, og den skal nydes igen her i påsken. Inspirationen kommer fra bloggen Julie Karla, hvor man kan finde mange lækre opskrifter på chiagrød.

1 portion

2 spsk. chiafrø
1,5 dl mandelmælk
½ tsk. vaniljepulver
½ avocado
75 g frossen banan (i skiver)
1 spsk. youghurt, jeg brugte fåremælksyoghurt
Revet skal af en øko citron
1 tsk. gurkemeje (for udseendets skyld)

+
Revet citronskal
Ristede kokosflager

Aftenen før grøden skal spises, røres chiafrø, mandelmælk og vanilje sammen i et glas (med låg til). Rør blandingen igennem et par gange eller tre den næste halve time. Sæt blandingen på køl natten over.
Næste morgen blendes blandingen med avocado, banan, yoghurt og citronskal. Hæld den cremede grød i en skål og top med mere citronskal og kokosflager. Spis evt. et blødkogt æg og et par tomater ved siden af.

Citron-chiagrød

torsdag den 24. marts 2016

Påskejuice

Mine (verdens bedste) naboer har købt en slowjuicer, og det fik mig igang med at bruge min igen. Jeg har været alt for perfektionistisk mht. aftørring af juiceren efter skylning/vask, hvilket har gjort, at jeg syntes, det var besværligt at bruge den. Nu står delene på et viskestykke og lufttørrer, og så drikker jeg friskpresset juice hver uge. Påskejuicen kunne også hedde solskinsjuice, da den jo er gul som solen og blev lavet på en solbeskinnet dag. Opskriften har jeg fra FB-siden "Jeg er vild med friskpresset juice og smoothies".

2 store glas

2 mellemstore pastinakker
2 mellemstore persillerødder
2 appelsiner, uden skræl
1 gul peber
½ øko citron med skræl
5 cm gurkemejerod

Pak gurkemejeroden mellem de øvrige ingredienser (den afgiver meget farve) og kør det hele igennem juiceren. Afslut med at hælde en skvæt vand gennem juiceren. Kom isterninger i glas, hæld juicen op og tilsæt eventuelt lidt god olie.

Påskejuice

tirsdag den 22. marts 2016

Pyt-i-pande a la Lonerosa

Pyt-i-pande a la Lonerosa er en let, smuk og meget velsmagende ret. Jeg synes, den er bedst kold dagen(e) efter, men det er mine unger ikke enige med mig i. Inspirationen kommer herfra.

3-4 personer

2 skalotteløg, groft snittet
1 pose frosne grøntsager, jeg brugte ovngrøntsager fra Änglamark
5 kugler frossen spinat
½ chorizo, skåret i skiver og stegt
1 dåse hakkede tomater
Basilikum
Oregano
Rosmarin
Timian
Himalayasalt
Friskkværnet peber
5 æg
Et par håndfulde revet ost, jeg brugte Manchego
Hvidløgssmør til stegning

+ friske urter, f.eks. brøndkarse

Steg løg og grøntsager i rigeligt hvidløgssmør. Tilsæt chorizo, hakkede tomater og krydderier, rør det hele sammen og lad det simre ca. 5 min. Lav 5 fordybninger i grøntsagsblandingen, slå æggene ud i dem og lad retten snurre i ca. 10 min. - til æggene har ønsket konsistens. Drys med ost og lad den smelte. Top med friske urter og server. Evt. med avocado og ekstra ost.

Pyt-i-pande a la Lonerosa 
Tilføj billedtekst

søndag den 20. marts 2016

Madplan uge 12

Mandag: Kyllinge-kebab-rulle

Tirsdag: Lammekoteletter med tzatziki og tomatsalat

Onsdag: Som mandag

Torsdag: Spejlægstoast med grønt

Fredag: Grøntsags- og bacontærte

Lørdag: Spiser ude

Søndag: Som fredag

fredag den 18. marts 2016

Glutenfri havregrynsmuffins

Her får I opskriften på lækre glutenfri havregrynsmuffins, der smager og mætter godt. Spiser man efter SENSE kostprincipperne, tæller en muffin for en halv håndfuld 4. Inspirationen kommer herfra.

6 stk.

3 dl glutenfri havregryn
1 æg
1,5 dl mandelmælk
100 g groft revet gulerod
3 spsk. mørk fibersirup
½-1 tsk. kanel
1 knivspids havsalt
1 tsk. bagepulver

+
blåbær og hasselnøddeflager til pynt

Tænd for ovnen på 180 grader.
Rør alle ingredienser sammen og fyld dejen i seks muffinforme (jeg brugte silikoneforme). Pynt med blåbær og hasselnøddeflager, som trykkes lidt ned i dejen. Bag de små muffins i ca. 25 min. Lad dem køle lidt af i formene og helt af på en bagerist.

Havregrynsmuffins



tirsdag den 15. marts 2016

Blåbær-chiagrød

Min første blendede chiagrød blev denne blåbær-chiagrød, og det bliver ikke den sidste. Den var cremet som en mousse og mild og lækker i smagen. Inspirationen kommer fra bloggen Julie Karla, hvor man kan finde mange lækre opskrifter på chiagrød.

2 portioner

3 spsk. chiafrø
2 dl mandelmælk
½ avocado
100 g frossen banan (i skiver)
2 spsk. frosne blåbær
½ tsk. vaniljepulver

+
2 spsk. grofthakkede ristede hasselnødder
2 spsk. friske blåbær

Aftenen før grøden skal spises, røres chiafrø og mandelmælk sammen i et glas (med låg til). Rør blandingen igennem et par gange eller tre den næste halve time. Sæt blandingen på køl natten over.
Næste morgen blendes blandingen med avocado, banan, blåbær og vanilje. Hæld den cremede grød i en skål og top med hasselnødder og friske blåbær. Spis evt. et blødkogt æg og et par tomater ved siden af.

Blåbær-chiagrød

søndag den 13. marts 2016

Madplan uge 11

Mandag: Pyt-i-pande a la Lonerosa

Tirsdag: Kylling i blue cheese med bagte blomkålsris

Onsdag: Som tirsdag

Torsdag: Græsk tærte med tomatsalat

Fredag: Baconpie med grøn salat

Lørdag: Som torsdag

Søndag: Som fredag

fredag den 11. marts 2016

Broccoli-bede juice

Når jeg juicer, er det tit grøntsagsrester, der bliver brugt, og denne gang var det bl.a. en broccolistok og fire gule beder, der røg i slowjuiceren. Jeg sørger altid for ikke at blande røde og grønne grøntsager og frugter, så juicen får en flot farve og dermed ser indbydende ud. Denne juice blev meget frisk i smagen.

1 stort glas

En broccolistok, skåret i mindre stykker
Fire gule beder, skåret i kvarte
1 cm frisk ingefær
½ citron med skræl

+
1/4 dl vand
Evt. 1 spsk. god olie

Juice alle ingredienser og hæld vand i juiceren, når alt er kørt gennem kværnen.
Put isterninger i et stort glas, hæld juicen i glasset og tilsæt evt. 1 spsk. god olie.
Skål.

Broccoli-bede juice

onsdag den 9. marts 2016

Flæskestegssandwich

Jeg havde aldrig spist el. lavet en flæskestegssandwich, men da jeg havde en rest flæskesteg og en rest rødkål og "faldt over" en opskrift på rodfrugtboller, var det oplagt med sådan en sandwich. Man kan nok ikke kalde følgende en opskrift, men her får I en sammenlægnings-how-to-do...

1 person

1 rodfrugtbolle
2 spsk. mayonnaise
100-120 g rødkål
1-2 skiver flæskesteg

Skær bollen igennem og smør begge halvdele med mayo. Læg rødkål, flæskesteg og rødkål på underen - i nævnte rækkefølge. Luk sandwichen med overen. Velbekomme.

Flæskestegssandwich

søndag den 6. marts 2016

Madplan uge 10

Mandag: Spiser ude

Tirsdag: Brændende kærlighed

Onsdag: Som tirsdag

Torsdag: Fyldte fiskefileter med kålsalat

Fredag: Som torsdag

Lørdag: Moussaka med grøn salat

Søndag: Som lørdag

fredag den 4. marts 2016

Søde lakridsmandler

For et par uger siden manglede jeg en lækker snack til fredag aften, og det blev til en halv portion af Madbandittens søde lakridsmandler; næste gang bliver det en hel portion :) De søde lakridsmandler smager vanvittig godt - især sammen med mørk chokolade.

1 hel og stor portion

400 g mandler
2,5 dl vand
1 spsk. kokossukker (kan erstattes med Sukrin Gold)
1 spsk. Sukrin Gold
2 spsk. lakridspulver

Tænd for ovnen på 150 grader varmluft.
Hæld vand, sødning og lakridspulver på en stor pande og lad det koge op under omrøring, så lakridspulveret opløses. Tilsæt mandler og rør rundet i blandingen, til vandet er fordampet. Fordel mandlerne på en bageplade beklædt med bagepapir og tør mandlerne i ovnen ca. 25 min. Rør rundt i mandlerne ca. hver 5. minut og hold øje med, at de ikke bliver for mørke. Giv mandlerne et drys lakridspulver inden servering.

Søde lakridsmandler

onsdag den 2. marts 2016

Blomkålsflan med chorizo

Et blomkål i køleskabet og chorizo og ost i fryseren blev til en lækker og mættende blomkålsflan med chorizo. Jeg skelede til denne opskrift.

4-5 personer

1 blomkål
3 æg
100 g revet ost, jeg brugte en gede Gouda
Himalayasalt
Friskkværnet peber
1/2 chorizo, skåret i skiver og stegt sprøde

+
Friske urter til pynt, f.eks. basilikum

Del halvdelen af blomkålen i små buketter, der lægges i et smurt ovnfast fad. Fordel chorizoskiver ovenpå blomkålsbuketterne. Tænd for ovnen på 180 grader varmluft. Skær resten af blomkålen inkl. stok i mindre stykker og kog dem møre i letsaltet vand. Det tager ca. 10 min. Hæld vandet fra og blend blomkålen med æg, ost, salt og peber. Hæld massen over blomkålsbuketter og chorizoskiver og bag i ovnen i ca. 25 min. Pynt med friske urter og server evt. med cherrytomater.

Blomkålsflan med chorizo

søndag den 28. februar 2016

Madplan uge 9

Mandag: Karrykål

Tirsdag: Grøntsagsfladbrød med æggesalat og ærter

Onsdag: Som mandag

Torsdag: Squashghetti med kyllingekødsovs

Fredag: Som torsdag

Lørdag: Pyt-i-pande a la Lonerosa

Søndag: Som lørdag

fredag den 26. februar 2016

Rodfrugtboller

Pt. mixer jeg LCHF og SENSE kostprincipperne, og i en SENSE FB gruppe fandt jeg en opskrift på rodfrugtboller. Jeg lavede lidt om på den, og her kommer min version. Rodfrugtbollerne er bl.a. gode til en flæskestegssandwich.

6 store boller

350 g knoldselleri
150 g gulerod
3 æg
1,5 dl mandelmel
3 spsk. loppefrøskaller
1 spsk. pofiber
2 spsk. chiafrø
2 tsk. brødkrydderi (kan udelades)
2 tsk. bagepulver

+
Sesamfrø til pynt

Tænd for ovnen på 160 grader varmluft.
Skær rodfrugterne i grove stykker og kør dem til "smulder" i en foodprocessor. Tilsæt de øvrige ingredienser og kør dem til en ensartet dej. Form (med våde hænder) 6 store og evt. flade boller. Drys bollerne med sesamfrø og bag dem 35-40 min.
Lad bollerne køle af på en bagerist.

Rodfrugtboller




torsdag den 25. februar 2016

Skyr med peanutbutter og granola

Jeg spiser ofte en portion skyr til morgenmad - rørt med vaniljepulver og SweetDrops med vaniljesmag og toppet med rabarberkompot, granola og mandelsplitter.
Det er et SENSE måltid, hvor rabarberkompotten udgør det grønne, skyr udgør protein, kerner og frø i granolaen samt mandler udgør fedt og granola udgør kulhydrater.
Da jeg så læste Madbandittens blogindlæg om græsk yoghurt med peanutbutter og nøddemysli, var det en oplagt variation til ovenstående. Og god det var den.

1 person

200 g skyr
Et godt drys vaniljepulver
8 dråber SweetDrops med vaniljesmag
1 spsk. smooth peanutbutter

+
granola, f.eks. denne

Rør skyr med vaniljepulver og SweetDrops. Rør derefter peanutbutter i skyren og drys med et par skefulde granola. Jeg spiste også en lille portion rabarberkompot med fløde og var mæt de næste 5 timer.

Skyr med peanutbutter og granola

søndag den 21. februar 2016

Madplan uge 8

Mandag: Pølsemix

Tirsdag: Tomatsuppe med kyllingetern

Onsdag: Pulled beef burger

Torsdag: Som tirsdag

Fredag: Som onsdag

Lørdag: Spinatvafler med røget ørred og grønt

Søndag: "Smørrebrød" på bund af squash

fredag den 19. februar 2016

Kålrabimos

En kålrabi er stor, og der går kun ca. en halv til en gratin. Fritter har jeg prøvet at lave, så denne gang blev der lavet mos. Kålrabimos er lidt sød i smagen og passer godt til en kraftigt smagende gryde- el.
panderet, f.eks. Osso Buco. Opskriften har jeg fra GASTROMAD.

3-4 personer

½ kålrabi
Ca. 25 g smør
En god sjat piskefløde
1 æg
Himalayasalt
Friskkværnet peber

Skær kålrabien i mindre stykker og kog dem møre. Det tager ca. 30 min. Blend kålrabistykkerne med smør og piskefløde. Tilsæt ægget og blend igen.
Smag til med salt og peber.

Kålrabimos

onsdag den 17. februar 2016

Osso Buco

Det var år og dag siden, jeg havde lavet og spist Osso Buco, men det skulle tre store skiver okseskank fra Jelling Naturkød lave om på :) Jeg bruger en gammel opskrift fra "Den róde Kogebog", og det bliver altid godt. Som noget nyt serverede jeg kålrabimos til (blogindlæg følger).

3-4 personer

1,5 kg okseskank i skiver
2 spsk. sesammel
Himalayasalt
Friskkværnet peber
1 tsk. basilikum
1 tsk. merian
1 tsk. rosmarin
2 gulerødder, groft revet
1-2 skiver knoldselleri, groft revet
1-2 løg, groft hakket
1-2 fed hvidløg, presset
2 dl hvidvin el. æblemost
2 dl bouillon
1 dl tomatpuré
Smør / klaret smør til stegning

+
Hakket persille
Citronskal

Klip nogle hak i kødhinden, så kødskiverne ikke krummer sig sammen under stegningen. Vend kødstykkerne i melet tilsat krydderierne. Brun kødstykkerne i smør i en stor sauterpande. Tag kødstykkerne op og svits rodfrugter og løg i mere smør. Læg kødstykkerne ovenpå "urterne" og tilsæt en blanding af vin el. æblemost, bouillon og tomatpuré. Læg låg på panden og lad retten simre i ca. 2 timer - til kødet falder fra benene. Smag til og drys med hakket persille og citronskal. Server med en lækker grøntsagsmos.

Osso Buco




søndag den 14. februar 2016

Madplan uge 7

Mandag: Spiser ude

Tirsdag: Spiser ude

Onsdag: Spiser ude

Torsdag: Take away

Fredag: Pølsemix

Lørdag: Blomkålsrisotto med bacon og champignons

Søndag: Som lørdag

fredag den 12. februar 2016

Kammuslinger med asparges og brunet citron-smør

Første gang blev lykkens gang med stegning af kammuslinger. Jeg så denne madbio fra Aarstiderne, fulgte instruktionerne og erstattede blomkål med asparges (da det var, hvad der var i køleskabet). Et lille festmåltid, der kan fungere som frokost, forret eller som en lille middagsret de dage, hvor sulten ikke er stor.

1 person

200 g kammuslinger
Himalayasalt
Olivenolie
20-25 g smør
En stor håndfuld hakket persille
Saften af 1/2 citron
Friskkværnet peber
Et halvt bundt asparges

Knæk det nederste af aspargesene, skyl, tør og halver dem. Anret dem på en tallerken. Dup kammuslingerne tørre og drys dem med salt. Varm en god sjat olivenolie op på en stor pande. Læg kammuslingerne ned i panden og steg dem ved middelhøj varme 1 minut på hver side. Halvvejs i det sidste minut, tilføjes smør, persille og citronsaft. Læg de stegte kammuslinger på de anrettede asparges, dryp med den brunede smør, krydr med friskkværnet peber og top evt. med lidt ekstra persille.

Kammuslinger med asparges og brunet citron-smør

tirsdag den 9. februar 2016

Bananpandekager

Her på den internationale pandekagedag skal der selvfølgelig blogges om pandekager, og dem her er små og lækre med en svag sødme fra banan. Bananpandekagerne var min morgenmad i dag, toppet med rabarberkompot, creme fraiche rørt med vanilje og kakaonibs.

6 små pandekager - 1 portion

1 øko banan = 1 lille banan
2 æg
3 tsk. loppefrøskaller
Et drys vaniljepulver
Et drys kardemomme
Smør / klaret smør til stegning

Blend ingredienserne til bananpandekagerne, jeg brugte min stavblender. Lad dejen hvile mens smør smeltes på en mellemstor pande. Sæt dejen til pandekagerne med en spiseske, jeg brugte tre spiseskefulde dej til hver pandekage. Bag pandekagerne ved middel varme, brug evt. to paletknive til at vende pandekagerne med. Server med ønskede toppings.

Bananpandekager

mandag den 8. februar 2016

Madplan uge 6

Mandag: Blomkålsflan med chorizo

Tirsdag: Karameliseret hvidkål med spizy oksekød

Onsdag: Som mandag

Torsdag: Som tirsdag

Fredag: Kammuslingsalat

Lørdag: Kylling Cordon Bleu

Søndag: Som lørdag

søndag den 7. februar 2016

Fastelavnsboller vol. ll

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have... Og det får jeg. Rigtigt lækre og velsmagende fastelavnsboller. Men jeg må lige en tur i køkkenet først, og inspirationen til arbejdet der får jeg herfra.

8 fastelavnsboller

3 æg
100 g flødeost, jeg bruger en gedesmøreost
50 g mandelmel
1 spsk. fiberHUSK
1,5 tsk. bagepulver
En knivspids fint havsalt

+
80 g frosne hindbær *
½ tsk. vaniljepulver
1 tsk. sukrin+
Kokosfløden fra 1 dåse kokosmælk
Et godt drys vaniljepulver
Sukrinmelis

* eller andre frosne bær el. pureret rabarberkompot

Giv de frosne hindbær et opkog sammen med vaniljepulver og sødning. Sæt bærsylten på køl.
Rør en dej af æg, flødeost, mandelmel, fiberHUSK, bagepulver og dej. Lad dejen hvile, mens ovnen tændes på 150 grader varmluft og en bageplade beklædes med bagepapir. Fyld dejen i en sprøjtepose og sæt 8 boller på bagepladen. Bag i ca. 25 min. Lad bollerne køle af på en bagerist. Skær bollerne igennem.
Pisk kokosfløde, vaniljepulver og bærsylt til en luftig creme. Fyld cremen i en sprøjtepose og sprøjt creme på bollernes nederste halvdele. Læg "over-bollerne" på og sigt sukrinmelis over fastelavnsbollerne.

Fastelavnsboller vol. ll

fredag den 5. februar 2016

Falsk bearnaise

Jeg "faldt over" falsk bearnaise hos rav food, og ja den er falsk, men den smager godt og ægte. Fordelen ved den falske bearnaise er, at den ikke skiller, og så er den virkelig let at gå til.

3-4 personer

2,5-3 dl creme fraiche 38%
1 stor tsk. Morga grøntsagsbouillon
2 tsk. tørret estragon
2 æggeblommer
Evt. lidt havsalt

Put creme fraiche i en kasserolle og smuldr grøntsagsbouillonen i. Kog langsomt op, mens de to ingredienser piskes sammen med et piskeris. Tilsæt estragon og smag til. Tag gryden af varmen og pisk æggeblommerne i saucen.Varm op under omrøring, til saucen tykner. Den falske bearnaise smager også godt kold.

Falsk bearnaise

tirsdag den 2. februar 2016

Kålrabifritter

Kålrabi egner sig glimrende til fritter. Fritterne er lette at lave og smager virkelig godt. Vær opmærksom på, at kålrabifritter ikke bliver sprøde. Jeg hentede inspiration her.

3-4 personer

1 kålrabi
2 spsk. olivenolie
Et godt drys flagesalt
Friskkværnet peber

Skræl kålrabien og skær den ud til fritter. Læg fritterne i vand i 10-15 min. Tænd for ovnen på 180 grader varmluft. Dup kålrabifritterne tørre, kom dem i en stor skål og vend dem med olie, salt og peber. Fordel fritterne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 30 min. Vend rundt i fritterne et par gange.

Kålrabifritter

søndag den 31. januar 2016

Madplan uge 5

Mandag: Hjortedeller med glaskålstzatziki

Tirsdag: Som mandag

Onsdag: Kyllingesalat

Torsdag: Som onsdag

Fredag: Stromboli med laks og spinat

Lørdag: Som fredag

Søndag: Tapas

fredag den 29. januar 2016

Fish & Chips

I januar har jeg prøvet at få brugt de fødevarer, der var i både køleskab og fryser og derved minimere indkøb. Det kom der Fish & Chips ud af for et par aftener siden. Sejfilet fra fryseren, jordskokker og hjemmerørt remoulade fra køleskabet.

2 personer

2-3 sejfileter
1 æg
Pofiber
Himalaysalt
Friskkværnet peber
Smør / klaret smør til stegning

1 pose jordskokker
Evt. lidt flagesalt

1/3 portion hjemmerørt remoulade

Tænd for ovnen på 100 grader varmluft. Skrub jordskokkerne og skær dem i tynde skiver; jeg brugte min foodprocessor. Fordel dem (i et lag) på tre bageplader beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 1,5 time. Giv dem evt. et lille drys flagesalt inden servering.

Jordskokkechips





















Dup sejfileterne tørre med køkkenrulle, vend dem i sammenpisket æg og derefter pofiber. Steg dem i smør ca. 3 min. på hver side. Krydr med salt og peber. Server med jordskokkechips og hjemmerørt remoulade.

Fish & Chips


onsdag den 27. januar 2016

Langos

Jeg har haft lyst til at lave langos, lige siden jeg så Fabrinas opslag om disse i FB gruppen "LCHF / Lavkarbo på dansk", og i dag blev de min morgenmad (to af dem). Langos er en svensk "opfindelse", de er lette at lave og smager virkelig godt. Min første langos blev toppet med creme fraiche, skåret kylling og hakket rødløg og persille. Den næste med creme fraiche og rabarberkompot. Mulighederne er mange :)

3 stk.

2 små el. 1 stort æg
2 spsk. mayo
2 kopper revet ost, jeg brugte Gouda
1 knivspids havsalt

Tænd for ovnen på 250 grader.
Rør ingredienserne godt sammen og sæt tre aflange "pandekager" på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag i 8-10 min.

Langos

søndag den 24. januar 2016

Madplan uge 4

Mandag: Kyllingedeller med glaskåls-tzatziki

Tirsdag: Flæskestegssandwich

Onsdag: Dansk bøf med løg og gedeost og broccolitærte

Torsdag: Som mandag

Fredag: Spinatvafler med røget laks, rødløg, agurk og creme fraiche

Lørdag: Chicken tikka masala med bagte blomkålsris

Søndag: Som lørdag

fredag den 22. januar 2016

Citronfromage

I sidste weekend kom mor og far på besøg, og så var der en oplagt lejlighed til at lave citronfromage. Citronfromage er nemlig fars yndlingsdessert, og jeg har længe gerne villet prøve Johannes version af. Det var en stor succes; citronfromagen var vildt god og skal absolut laves igen.

5 portioner

3 blade husblas
3 æg
75 g Sukrin melis
Saften af 1,5 citron
2 dl piskefløde, pisket til let skum

+
2-3 dl piskefløde, pisket til let skum
30-40 g mørk chokolade

Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 min. Pisk æg og Sukrin melis, til massen er tyk, luftig og lys. Tag husblassen op af vandet og smelt den over vandbad. Tilsæt citronsaft og hæld blandingen langsomt i æggemassen, mens der piskes. Vend flødeskummet i og hæld citronfromagen på små glas el. i en skål. Stil på køl i mindst 30 min., pynt med flødeskum og chokoladespåner og server.

Citronfromage


onsdag den 20. januar 2016

Kålrabigratin

Er du også vild med flødekartofler, er denne kålrabigratin en fantastisk erstatning. Havde jeg ikke vidst bedre, kunne jeg sagtens tro, at jeg spiste flødekartofler. Det har været svært at finde en kålrabi, men pludselig lå der en hel masse i det lokale ABC Lavpris. Ungerne var også vilde med gratinen, som blev tilbehør til hvidløgsstegte lammekoteletter. Opskriften har jeg fra MADELENS LCHF.

700 g kålrabi, skåret i 3 mm tynde skiver
½ l piskefløde
2 tsk. Himalayasalt
Godt med friskkværnet peber
6-8 fed hvidløg
Ca. 280 g revet ost *

+
Persille el. purløg til pynt

* jeg brugte en blanding af Gouda, Manchego og Mozarella

Kom kålrabiskiver, piskefløde og krydderier i en stor gryde og lad det koge i 15 min. Tænd for ovnen på 225 grader. Tag gryden af varmen og rør presset hvidløg i. Hæld det hele i et smurt ovnfast fad, fordel osten på toppen og bag gratinen i 20 min. Læg evt. staniol over gratinen de sidste 5 min. Tag gratinen ud af ovnen, lad den stå og sætte sig i ca. 10 min., pynt med persille el. purløg og server.

Kålrabigratin

søndag den 17. januar 2016

Madplan uge 3

Mandag: Pitabrød med kød-/grøntsagssovs, creme fraiche og ost

Tirsdag: Som mandag

Onsdag: Fiskefrikadeller med kålrabifritter og hjemmerørt remoulade

Torsdag: Krebinetter med loaded cauliflower

Fredag: Kyllingemedister med sellerifritter og pesto-mayo

Lørdag: Som torsdag

Søndag: Som fredag

fredag den 15. januar 2016

Peanutdip

Menuen var peanutbøffer med grillet blomkål, og dertil skulle der selvfølgelig serveres en peanutdip. Dippen er enkel og meget smagfuld, og så kan den varieres efter behag. Inspiration hentede jeg her.

2 personer

1 stor spsk. chrunchy peanutbutter
Saft af en kvart citron
En knivspids røget paprika
En knivspids chili
Ca. ½ dl vand

Rør peanutbutter med citronsaft og krydderier. Tilsæt vandet lidt ad gangen, til konsistensen er, som ønsket.

Peanutdip


onsdag den 13. januar 2016

Peanutbøffer

I FB gruppen "LCHF / Lavkarbo på dansk" var der en tråd med en post om peanutbøffer, og det er med den i mente, at mine lækre og velsmagende peanutbøffer blev til.

3 personer

2 små løg
1 tsk. Sukrin Gold
1 dl piskefløde
1 okse bouillonterning
1-2 tsk. havsalt
2-3 tsk. chrunchy peanutbutter
400 g hakket okse/svin
Friskkværnet peber
Smør / klaret smør til stegning

Blend løg, sødning, fløde og salt i en foodprocessor. Tilsæt fars og peanutbutter og "kør", til farsen er jævn. Stil den på køl en halv time. Form tre bøffer, krydr med peber og steg dem i smør. Jeg brunede mine ved høj varme og stegte dem ca. 4 min. på hver side ved middel varme.

Peanutbøffer
Peanutbøf med grillet blomkål og peanutdip






søndag den 10. januar 2016

Madplan uge 2

Mandag: Osso Buco med kålrabimos

Tirsdag: Grøn smoothie vol. ll

Onsdag: Som mandag

Torsdag: Salatblade med tunsalat

Fredag: Fritatta med chorizo og grøn peber

Lørdag: Spiser ude

Søndag: Som fredag

fredag den 8. januar 2016

Kokos-kefir yoghurt

Jeg har godt gang i min vandkefir produktion, og de fine kefirgryn bliver hele tiden til flere. De overskydende gryn kan selvfølgelig gives væk, men de kan også bruges til at lave en mejerifri yoghurt. Opskriften har jeg fra Tinna Maria, PERSONLIG RO.

3 store portioner

Kokosfløden fra 4 dåser kokosmælk *
2 spsk. rørsukker
2 spsk. kefirgryn

+
1 tsk. vaniljepulver
1 tsk. kanel
160 g frosne bær
8 dråber SweetDrops med vaniljesmag

* Jeg vil anbefale Änglamarks kokosmælk, da dåsernes inderside ikke indeholder BPA.

Put kokosfløde og rørsukker i en stor skål og rør det godt sammen. Blend eventuelt med en stavblender, hvis der er klumper i massen. Gem det overskydende kokosvand til chiagrød og smoothies. Rør kefirgryn i kokosmassen, dæk skålen til (med en stor tallerken) og lad den stå på køkkenbordet i 36-48 timer. Rør kokos-kefir yoghurten igennem et par gange eller tre om dagen.

Kokos-kefir yoghurt klar til krydderier, bær og sødning
















Hæld yoghurten i en foodprocessor/blender, tilsæt vaniljepulver, kanel og frosne bær og blend det hele godt sammen. Smag til med SweetDrops og server med ønsket drys, f.eks. ristede kokosflager, kakaonibs og mandelsplitter.
Vær opmærksom på, at yoghurten skal spises, når den er færdig, da fermenteringen fortsætter og gør smagen mindre god (af alkohol).

Kokos-kefir yoghurt